En nog een WordPress site

Van linnen tot voetbal;
een plek met een verhaal

Een locatie met een lange historie. Het begon allemaal in 1835 toen Gerrit Hendrik ter Horst een linnenweverij oprichtte: Ter Horst & Co.

Het fabriekje, 20 man personeel, nam in 1850 een vlucht door een grote order voor juten koffiezakken van de Nederlandsche Handel-Maatschappij. De jute kwam per schip aan over de Regge en werd met paard en wagen naar de fabriek gebracht. De fabriek werd belangrijk voor Rijssen: in 1850 kende Rijssen 400 textielarbeiders (op 2949 inwoners), waarvan de meesten voor Ter Horst werkten. Op het hoogtepunt – in 1949 – werkten er 1500 mensen bij de Koninklijke Jutespinnerij en Weverij Ter Horst & Co.

Helaas was het succes vergankelijk. Aangetrokken door de hogere lonen in andere bedrijfstakken, vertrokken veel werknemers. Het ging slecht met het bedrijf en de textielindustrie. In 1980 waren er nog maar 200 werknemers over. In 1982 ging Ter Horst op in de Nederlandse Jute Industrie Groep. Het mocht niet baten; in 2003 ging het bedrijf failliet en stonden de 51 resterende arbeiders op straat.

Een levendige erfenis

De fabriek liet een levendige erfenis na. De familie Ter Horst heeft veel voor Rijssen betekent. Zo richtte in 1898 Harmen ter Horst – namens het bedrijf – Muziekvereniging Wilhelmina op, dat nog steeds bestaat. Toen Harmen ter Horst in 1909 een leren bal uit Engeland had meegebracht, werd besloten een voetbalclub op te richten met de naam Rijssen Vooruit (Arrevee). RV is daarmee de oudste voetbalclub van Rijssen en jarenlang werd in Rijssen een leren bal een ‘Arreveebal’ genoemd.

Meer dan een eeuw later is de grond van de voetbalclub nog altijd eigendom van de erven Ter Horst. Dat is in de zomer van 2017 veranderd. De grond is nu in bezit van Ter Steege Bouw Vastgoed. Rijssen Vooruit is gefuseerd met RKSV en gaat door onder de naam SV Rijssen. De nieuwe club verhuist in 2020 naar Het Opbroek. Na de verhuizing transformeert Ter Steege de locatie naar een nieuwe woonbuurt.

Deze website gebruikt cookies. Door OK te kiezen of gebruik te maken van deze website geeft u hiervoor toestemming. Kies ‘Instellingen wijzigen’ voor meer informatie.
Annuleren2